Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Το χρονικό του «Σκοπιανού»



Εισαγωγή

To «Σκοπιανό», το πιο πρόσφατο στάδιο του «Μακεδονικού», ως πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προέκυψε από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα ομφαλοσκοπούσε (Ειδικό Δικαστήριο κλπ), η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκδήλωνε τη βούλησή της να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία. Με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, με σύμβολο το αστέρι της Βεργίνας και με αλυτρωτικές «κορώνες», αναζήτησε τη δική της ταυτότητα και μια θέση στη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητο κράτος.

Το «Σκοπιανό» είχε εισβάλει δυναμικό στο ελλαδικό προσκήνιο. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1992, ένα πολυπληθές και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη σηματοδότησε την ενασχόληση της κοινής γνώμης με το ζήτημα της ονομασίας και των συμβόλων του γειτονικού κράτους. Η λαοθάλασσα της Θεσσαλονίκης πρόβαλε διεθνώς τις ευαισθησίες του ελληνισμού και τη θέλησή του να αντιδράσει στην προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ελληνική διπλωματία από θέση ισχύος δεν συζητούσε στην αρχή «ούτε το όνομα Μακεδονία, ούτε παράγωγά του» για την ονομασία του γειτονικού κράτους. Η οικονομική διείσδυση, το εμπάργκο, οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα και σήμερα η χώρα μας, έχοντας κάνει μια σημαντική έκπτωση, διαπραγματεύεται τη σύνθετη ονομασία, επειδή «η διεθνής κοινότητα δεν μας καταλαβαίνει».




1991

24/1: H Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Σκόπια, που προήλθε από τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 1990, ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

27/1: Ο πανεπιστημιακός Νίκολα Κλιούσεφ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του νέου κράτους.

7/6: Η Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με συνταγματική τροποποίηση απαλείφει το Σοσιαλιστική από την ονομασία του γειτονικού κράτους, που θα ονομάζεται εφεξής «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

8/9: Με δημοψήφισμα, το 65% του λαού της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εγκρίνει την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία.

18/9: Ο ιστορικός ηγέτης των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, αναλαμβάνει πρώτος Πρόεδρος της νεοσύστατης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

4/11: Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Αργότερα θα γίνει γνωστό ότι ο Μιλόσεβιτς πρότεινε κοινά σύνορα Σερβίας - Ελλάδας (ουσιαστικά διχοτόμηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»), πρόταση που απέρριψε ο Σαμαράς.

17/11: Η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καλεί την ηγεσία της να σταματήσει την οικειοποίηση του μακεδονικού ονόματος και τις εδαφικές βλέψεις κατά ελληνικών περιοχών.

3/12: Τη διεθνή αναγνώριση της χώρας του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ζητά με επιστολή του προς τους ηγέτες όλων των κρατών του κόσμου ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ.

4/12: Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

16/12: Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενίας και της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Τα Σκόπια καλούνται να προσφέρουν συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις στους γείτονές τους ότι: α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, β) Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα, γ) Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.

1992
6/1: Η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εγκρίνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, μία εκ των οποίων αναφέρει ότι δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση απέναντι στις γειτονικές χώρες.

9/1: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

14/1: Η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από Ιταλία και Γερμανία ότι η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

15/1: Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

15/1: Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της επιτροπής Μπαντεντέρ (επιτροπή νομομαθών της ΕΟΚ), η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της από την ΕΟΚ.

14/2: Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της ονομασίας της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

17/2: Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε αναθέτει στον προεδρεύοντα πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών Ζοάο Πινέιρο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα.

17/2: Τα Σκόπια κάνουν έκκληση στους 12 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΟΚ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της, με το ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

18/2: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων. Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Παπαρρήγα και Δαμανάκη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

22/2: Πάνω από 100.000 έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας διαδηλώνουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στη Μελβούρνη.

1/4: Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέ Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.

13/4: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο» και η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και το αναλαμβάνει ο ίδιος.

26/4: Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με ολοσέλιδη καταχώριση στους "New York Times", καλούν τον πρόεδρο Μπους να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των Ελλήνων για την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων.

2/5: Την αλληλεγγύη τους προς τις ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ, οι οποίοι ανακοινώνουν ότι θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ, μόνο με ονομασία που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

10/5: Νέα ολοσέλιδη καταχώριση στους "New York Times" των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων για το Μακεδονικό.

16/5: 87 μέλη του Κογκρέσου (70 βουλευτές και 17 γερουσιαστές) υπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, με την οποία του ζητούν να μην αναγνωρίσει τη ΠΓΔΜ, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας.

18/5: Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη».

26/6: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.

28/6: Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Σκοπίων απορρίπτει τον όρο που ζήτησε η Ελλάδα και έθεσε η ΕΟΚ, να αλλάξει το όνομά της, ώστε να αναγνωριστεί από την Κοινότητα.

7/8: Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου.

17/8: Ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναλαμβάνει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

24/8: Η ΠΓΔΜ επιλέγει το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο ως σημαία της.

21/10: Την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο Μακεδονικό. Αιτία, η διαφαινόμενη στροφή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε λύση διπλής ονομασίας.

21/10: Οι 11 εταίροι της Ελλάδας στην ΕΟΚ επικυρώνουν στο Μπέρμιγχαμ την απόφαση που έδινε στις αρχές της ΠΔΓΜ τη δυνατότητα να σφραγίζουν όλα τα εμπορικά έγγραφα με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

13/11: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει χώρα με τον όρο «Μακεδονία», ενώ χαρακτηρίζει ως εφεύρημα το ενδεχόμενο να δοθεί λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων, με χρήση δύο ονομάτων.

16/11: Εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

11/12: Την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια», αποφασίζει, κατ' αρχήν, η Βουλή των Σκοπίων.

12/12: Η Σύνοδος Κορυφής του Εδιμβούργου καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων στο πλαίσιο της απόφασης της Λισαβόνα.

12/12: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στην ΠΓΔΜ, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στο γιουγκοσλαβικό νότο.



1993

4/1: Προβλήματα στη διέλευση ελληνικών φορτηγών αυτοκινήτων, που μεταφέρουν προϊόντα στις χώρες της ΕΟΚ, προκαλούν οι αρχές των Σκοπίων.

5/1: Το ίδρυμα του 62χρονου Κροίσου Τζορτζ Σόρος ανακοινώνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην ΠΓΔΜ.

16/1: Περίπου 50.000 έλληνες ομογενείς πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη Νέα Υόρκη κατά της ένταξης των Σκοπίων στον ΟΗΕ με το όνομα Μακεδονία.

20/1: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Ούφε Ελεμαν - Γιένσεν χαρακτηρίζει «γελοία» τη στάση της Ελλάδας στο Σκοπιανό και προκαλεί την αντίδραση των ελλήνων ευρωβουλευτών.

26/1: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία προτείνουν συμβιβαστική επίλυση του θέματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης πλην ονόματος» (Πακέτο Πινέιρο).

7/2: «Ως ακατάλληλη και αστεία» απορρίπτει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ την πρόταση τριών ευρωπαϊκών χωρών, για ένταξη της δημοκρατίας του στον ΟΗΕ με το όνομα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

11/2: Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μέσω διαλόγου των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαιτησίας.

12/2: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς.

13/2: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

19/2: Τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.

21/2: Ο Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ κατηγορεί τους Έλληνες για «σοβινισμό», σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

25/3: Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπό τους Όουεν και Βανς (πρώην υπουργοί Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ, αντίστοιχα). Περιλαμβάνει την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη της δημοκρατίας αυτής στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ.

29/3: Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης (Μητσοτάκης) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Παπανδρέου) για το Μακεδονικό.

7/4: Με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κράτος των Σκοπίων γίνεται δεκτό στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ , FYROM στα Αγγλικά).

14/5: Κατατίθεται το σχέδιο των διαμεσολαβητών Βανς και Όουεν, που προτείνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

28/5: Την άρνηση της Ελλάδας στο σχέδιο Βανς - Όουεν για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, γνωστοποιεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης, πρέσβης Γιώργος Παπούλιας.

30/5: Τα Σκόπια δεν αποδέχονται το νέο συμβιβαστικό σχέδιο των διεθνών μεσολαβητών Βανς - Όουεν, το οποίο πρότεινε το όνομα «Νέα Μακεδονία».

4/6: Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την επονομασία της Δημοκρατίας «Σλαβομακεδονία».

25/7: Την απογοήτευσή της για την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ουκρανία εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση.

13/10: Μετά τις νικηφόρες εκλογές για το ΠΑΣΟΚ της 10ης Οκτωβρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου επανέρχεται θριαμβευτικά στην εξουσία με Υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια.

13/10: Η Κίνα είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

16/12: Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

21/12: Η Ιαπωνία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

1994
11/1: Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την Ελλάδα, ώστε να μην εμπλακεί στη βαλκανική κρίση.

18/1: Ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος θέτει τρεις όρους στην ΠΓΔΜ για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων: να αλλάξει σημαία και Σύνταγμα και να διακηρύξει ότι τα σύνορα είναι οριστικά.

24/1: Το θέμα των Σκοπίων στη Βουλή, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του και ότι επανέναρξη του διαλόγου μπορεί να γίνει μόνον εάν το γειτονικό κράτος δώσει έμπρακτα και αξιόπιστα δείγματα. Η ΝΔ πρότεινε επανάληψη του διαλόγου στα πλαίσια του ΟΗΕ. Η ΠΟΛΑΝ υποστήριξε την επαναφορά του θέματος στα πλαίσια της Ε.Ε. Το ΚΚΕ ζήτησε έναρξη διαλόγου με τα Σκόπια χωρίς ιδιαίτερη εμμονή στο θέμα του ονόματος. Ο Συνασπισμός, με ανακοίνωσή του, πρότεινε απευθείας διάλογο με τα Σκόπια ή διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ.

25/1: «Δεν θα αλλάξουμε το όνομα μόνο και μόνο επειδή μας το ζητεί η Ελλάδα», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

3/2: Η Ρωσία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

9/2: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

16/2: Η Ελλάδα κηρύσσει μονομερές εμπάργκο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), εξαιτίας του προβλήματος που ανέκυψε με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την άμεση διακοπή της λειτουργίας του ελληνικού προξενείου στα Σκόπια και της διακίνησης εμπορευμάτων από και προς τη χώρα αυτή, μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. ΝΔ και ΠΟΛΑΝ συμφωνούν με τα μέτρα, ενώ ΚΚΕ και Συνασπισμός εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ άσκησε οξεία κριτική κατά της Ελλάδας, ενώ ανησυχίες και επικρίσεις για τα μέτρα εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Τουρκία και η Βουλγαρία. Τουρκία και Αλβανία πρότειναν στα Σκόπια τη χρησιμοποίηση λιμανιών τους για τη διακίνηση εμπορευμάτων.

22/2: Τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νομιμότητα των μέτρων κατά των Σκοπίων εκφράζει με «προδικαστική» επιστολή του στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.

25/2: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ λαμβάνει επιστολή του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με την πολιτική επιχειρηματολογία της Ελλάδας για τα μέτρα κατά των Σκοπίων.

28/2: Φθάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπόμνημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με τη νομική επιχειρηματολογία για τα μέτρα κατά των Σκοπίων.

10/3: Πολύωρες, διαδοχικές συναντήσεις έχει στη Γενεύη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βανς με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Τους παρουσιάζει ένα κείμενο συμφωνίας, στο οποίο, όπως είπε, υπάρχουν ομοιότητες με το αντίστοιχο του Μαΐου 1993, αλλά και σημαντικές διαφορές. Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβένκοφσκι επαναβεβαιώνει την απόφαση της χώρας του για συνέχιση του διαλόγου με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό την πίεση του εμπάργκο.

28/3: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον κοινοτικό επίτροπο Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος ζητά τη μονομερή άρση των ελληνικών μέτρων, για λόγους που ανάγονται στο κοινοτικό Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα εμμένει στα έμπρακτα δείγματα εκ μέρους των Σκοπίων για να άρει τα μέτρα.

6/4: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και ταυτόχρονα καλεί τα Σκόπια να επανεξετάσουν τη θέση τους στα θέματα του συντάγματος και των συμβόλων τους. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της και την ανησυχία ότι η απόφαση θα ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

13/4: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώνει την απόφασή της να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελλάδας και να ζητήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων, ώστε να αρθεί αμέσως το ελληνικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων. Επικρίσεις διατύπωσαν η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βανς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβενκόφσκι.

22/4: Το ζήτημα των Σκοπίων, μεταξύ των άλλων μεγάλων εθνικών μας θεμάτων, βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχουν στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

28/4: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και συζητούν για το ζήτημα, παρουσία του Κάρολου Παπούλια και του Σάιρους Βανς. Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απειλεί με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν συνεχιστεί το ελληνικό εμπάργκο.

28/4: Η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόμνημα με την πολιτική και νομική επιχειρηματολογία της, σχετικά με την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα κατά της χώρας μας που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ελληνικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων.

14/6: Ολοκληρώνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για την προσφυγή, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε τη λήψη προσωρινών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας για το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.

29/6: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει εν μέρει την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.

11 – 13/7: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βανς έχει τρεις γύρους χωριστών συναντήσεων στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια και με τον σκοπιανό ομόλογό του Στέβο Τσερβενκόφσκι, παρουσία και του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου Μάθιου Νίμιτς. Ως χρόνος νέων συνομιλιών ορίζεται το ερχόμενο φθινόπωρο.

12/7: Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, εκφράζει την αισιοδοξία του για άρση του αδιεξόδου στο Μακεδονικό, μέχρι τους πρώτους μήνες του 1995.

12/7: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν δεν αρθεί σύντομα το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ελλάδα, ενώ απευθύνει πρόσκληση για συνομιλίες στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

12/7: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στους κόλπους της Ε.Ε, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ , προτείνουν οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας, Κλάους Κίνκελ και Αλέν Ζιπέ, με επιστολή τους προς τον Κάρολο Παπούλια. Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται επιφυλακτικά την πρόταση και υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βανς.

13/9: Η ΠΓΔΜ εγκαταλείπει το άστρο της Βεργίνας ως εθνικό σύμβολο και υιοθετεί τον ακτινοφόρο ήλιο σε κόκκινο φόντο.

2/10: Για εθνικισμό, καταπίεση των μειονοτήτων και δογματισμό στην εξωτερική πολιτική, κατηγορεί την Ελλάδα ο Κίρο Γκλιγκόροφ και προσθέτει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στα θέματα των συμβόλων, του Συντάγματος και της ονομασίας.

3/10: Ο Κίρο Γκλιγκόρωφ δήλωσε ότι δέχεται, καταρχάς, τη συζήτηση επί του σχεδίου του γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ, αλλά απορρίπτει εκείνο το τμήμα του σχεδίου που προβλέπει επιθετικό προσδιορισμό στην επίσημη ονομασία της χώρας του.

4/10: Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει το προτεινόμενο από τη Γερμανία όνομα Άνω ή Νέα Μακεδονία και αποδέχεται τους υπόλοιπους όρους του σχεδίου Κίνκελ, που αφορούν στην άρση του εμπάργκο, τις αλλαγές στο Σύνταγμα και στη σημαία, την ένταξη στη ΔΑΣΕ και τη συμφωνία ελληνοσκοπιανής συνεργασίας.

7/11: Σε αδιέξοδο καταλήγουν οι συνομιλίες που είχαν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο μεσολαβητής Σάιρους Βανς με τον πρόεδρο των Σκοπίων στη Γενεύη. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ τηρεί αδιάλλακτη στάση για τα θέματα των συμβόλων, του Συντάγματος και της ονομασίας και ο Μπούτρος Γκάλι δηλώνει ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

9/11: Για τη συνάντηση αυτή ενημερώνεται στη Νέα Υόρκη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Χρήστος Ζαχαράκης από τον Σάιρους Βανς, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την εντολή του διαμεσολαβητή.

18/11: Βέτο θέτει η Ελλάδα για την είσοδο των Σκοπίων στη ΔΑΣΕ, στη συνεδρίαση της επιτροπής των ανώτερων αξιωματούχων του οργανισμού στη Βουδαπέστη, προβάλλοντας αμφιβολίες για την προθυμία των Σκοπίων να συνεργαστούν ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

2/12: Υπέρ των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας τάσσεται ο Κίρο Γκλιγκόροφ, κατά τη συνάντηση που στα Σκόπια με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χέλμουτ Σίφερ και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Κλοντ Μαρτέν, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει εμμονή στο θέμα του ονόματος.

15/12: Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Μάθιου Νίμιτς έχει στην Αθήνα χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, με τον ΥΠΕΞ Κάρολο Παπούλια και με τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, και δηλώνει ότι το θέμα του ονόματος είναι σημαντικό και βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακολούθως, μεταβαίνει στα Σκόπια, αλλά κανένα νέο στοιχείο δεν προκύπτει από τις συνομιλίες που έχει με τον Κίρο Γκλιγκόροφ, στον οποίον επιδίδει επιστολή του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον.



1995
17/1: Ο τέως πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθήνας, καταλογίζει ευθύνες σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την πορεία του ζητήματος των Σκοπίων και προτείνει άμεση επάνοδο του θέματος στον ΟΗΕ και συμφωνία - πακέτο στη βάση του σχεδίου Βανς - Όουεν του Μαΐου 1993, με άρση του εμπάργκο και υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας. Τα όσα υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσαν τις αντιδράσεις της προεδρίας της Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά.

26/1: Την επίσκεψή του στο Άουσβιτς ματαιώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, έπειτα από την επιμονή της Πολωνίας να αναρτηθεί η σημαία της ΠΓΔΜ με τον «Ήλιο της Βεργίνας» κατά τη διάρκεια της 50ης επετείου από την απελευθέρωση και των τελευταίων κρατουμένων του ναζιστικού καθεστώτος.

1/2: Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για την εκδίκαση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας για το εμπάργκο εις βάρος των Σκοπίων. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1995.

6/4: Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Φράνσις Τζέικομπς προτείνει να απορριφθεί η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας για το εμπάργκο εις βάρος των Σκοπίων και να καταδικαστεί η Επιτροπή στην καταβολή των δικαστικών εξόδων, αναφέροντας στην εισήγησή του ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί επί της ουσίας για τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

26 – 27/6: Συντονισμένες πιέσεις από την τρόικα της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) δέχεται η χώρα μας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, που πραγματοποιείται στις Κάννες σχετικά με το ζήτημα για την ΠΓΔΜ, για το οποίο ο Ζακ Σιράκ και ο γερμανός ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ ζητούν την άρση του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ, επισείοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας αυτής. Ο έλληνας πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι το θέμα του εμπάργκο βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου είναι απαλλακτική για τη χώρα μας και τονίζει ότι ο διάλογος συνεχίζεται στα πλαίσια του ΟΗΕ, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος εξαιτίας της αδιαλλαξίας του προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ. Στην Αθήνα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της στη σύνοδο, καταλογίζοντάς της ελλιπή προετοιμασία, ανεπαρκή εκπροσώπηση και ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις. Η ΝΔ και το ΚΚΕ ζητούν την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθούν όσα συνέβησαν στις Κάννες, αίτημα το οποίο απέρριψε η κυβέρνηση. Η ΠΟΛΑΝ ζητά την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και ο Συνασπισμός επαναφέρει την πρότασή του για δημιουργία συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

6/7: Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και ο μεσολαβητής Σάιρους Βανς συναντώνται στη Γενεύη με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβένκοφσκι και συζητούν για το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

7/7: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Πουλς» ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα για πρακτικά θέματα, αλλά αρνείται τη διαπραγμάτευση θεμάτων που αφορούν την ταυτότητα του κράτους και του έθνους της ΠΓΔΜ, ενώ προσθέτει ότι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει η ΠΓΔΜ είναι «η ελληνική καλή θέληση να εκφραστεί με την άρση του εμπάργκο».

31/7: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» ότι η Ελλάδα θα άρει το εμπάργκο, εφόσον η ΠΓΔΜ προβεί σε αλλαγές συγκεκριμένων διατάξεων του Συντάγματος και των συμβόλων της, ούτως ώστε να συνεχιστεί σε ευνοϊκό κλίμα ο διάλογος για το θέμα του ονόματος.

4/9: Συμφωνία για απευθείας διάλογο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, επιτυγχάνεται μετά τη μεσολάβηση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο διάλογος θα γίνει υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βανς, με σκοπό την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας για το λεγόμενο «μικρό πακέτο». Συμφωνείται η χώρας μας να μην άρει το εμπάργκο πριν από τις συνομιλίες και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ να διευθετηθεί αργότερα.

12/9: Εμπλοκή παρουσιάζεται στις συνομιλίες για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη, μετά την άρνηση της ΠΓΔΜ να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να άρει η Ελλάδα το εμπάργκο.

13/9: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε ένα μήνα και προβλέπει ότι: 1) οι δύο πλευρές αποδέχονται τα υπάρχοντα σύνορά ως απαραβίαστα και δηλώνουν ότι σέβονται αμοιβαία την εδαφική τους ακεραιότητα, 2) η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ και οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν γραφεία συνδέσμου στις πρωτεύουσες τους, 3) η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε αλλαγή του συμβόλου που υπάρχει στη σημαία της, 4) η ΠΓΔΜ θα διακηρύξει ότι το Σύνταγμά της δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως διεκδίκηση ελληνικού εδάφους ή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, 5) οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών και η Ελλάδα θα άρει το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.
Η ΝΔ επικρίνει τη συμφωνία, γιατί δεν αντιμετωπίζει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ΠΟΛΑΝ ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφανθεί ο λαός για τη συμφωνία και ανακοινώνει ότι θα προωθήσει στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι θεωρεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις οδηγίες των ΗΠΑ μερική και ανολοκλήρωτη, η οποία δεν εγγυάται την ουσιαστική διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών. Ο Συνασπισμός ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και της ολομέλειας της Βουλής, ενώ επισημαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

18/9: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δηλώνει ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος, αλλά αυτό προϋποθέτει υποχωρήσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση κατά την πάγια τακτική της δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του ανώτατου άρχοντα, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι κανείς δεν αποκαλύπτει τη διαπραγματευτική του τακτική πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

27/9: Με το όνομα ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) εντάσσονται τα Σκόπια στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

3/10: Η δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα Σκόπια, προκαλεί έντονο προβληματισμό και επισκιάζει τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ που διεξάγονται στην Αθήνα για τη ρύθμιση των τεχνικών θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα εκφράζει ανακούφιση για τη σωτηρία του προέδρου και ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το γεγονός δεν θα επηρεάσει την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

5/10: Η σκοπιανή Βουλή εγκρίνει την αλλαγή της σημαίας της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της υλοποίησης της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Την ικανοποίησή του εκφράζει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

9/10: Με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, η Βουλή της ΠΓΔΜ επικυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία, που υπέγραψαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

12/10: Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αποφασίζει, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους του, με την ονομασία FYROM.

13/10: Αίρεται το ελληνικό εμπάργκο προς την ΠΓΔΜ, που είχε επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 1994, μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών.

15/10: Οι πρώτοι πολίτες της ΠΓΔΜ περνούν τα ελληνικά σύνορα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας, που προβλέπει ελεύθερη διακίνηση ατόμων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.

20/10: Την ίδρυση γραφείων συνδέσμου σε Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

23/10: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει την προσφυγή που είχε καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας για την επιβολή του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ.

6/11: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το θέμα της ονομασίας και δεσμεύεται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το θέμα του ονόματος (ΠΓΔΜ), σε περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της, καθώς και τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Τέλος, ο πρωθυπουργός ζητά και λαμβάνει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την ΠΟΛΑΝ, για την πορεία της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης παραβιάστηκε η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και επαναλαμβάνει την πρόταση για σύσταση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου της ΠΟΛΑΝ, Αντώνη Σαμαρά και κατηγορεί την κυβέρνηση για συμβιβασμό. Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με στόχο την αποδοχή σύνθετης ονομασίας, προτείνει δημοψήφισμα και τονίζει ότι υπάρχουν δύο λύσεις: μετατροπή των Σκοπίων σε ομοσπονδία καντονίων ή ενσωμάτωσή τους στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Ευθύνες στην κυβέρνηση και στα κόμματα ΝΔ και ΠΟΛΑΝ επιρρίπτει η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού και τονίζει ότι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία, αυτός θα πρέπει να είναι γεωγραφικός και όχι εθνολογικός προσδιορισμός.

21/12: Εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τις δύο χώρες και την σταθερότητα στην περιοχή χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στη «Νόβα Μακεντόνια», ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης.

1996
15/1: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους υγείας.

15/1: Σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, υπό τον μεσολαβητή Σάιρους Βανς, ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ.

17/1: Ξεκινά η επίσημη λειτουργία των διπλωματικών γραφείων σύνδεσης Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

22/1: Νέος πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, με Υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

12/2: Τα διαπιστευτήριά του επιδίδει στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι.

8/3: Η απόφαση για την τελική ονομασία που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στα Σκόπια θα ληφθεί από την κυβέρνηση, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. ΚΚΕ και ΣΥΝ ζητούν να κλείσει το θέμα, αποδεχόμενοι τη σύνθετη ονομασία, ενώ η ΠΟΛΑΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ήδη αποφασίσει να συμφωνήσει με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

9/3: Δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, εκτός αν τα κόμματα υποβάλουν σχετικό αίτημα, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

11/3: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμιά μυστική συμφωνία μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τη θέση της ΝΔ για την αποδοχή ή μη, σύνθετης ονομασίας. Η ΠΟΛΑΝ επιμένει στη θέση της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

14/3: Υπέρ της σύνθετης ονομασίας τάσσεται ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

19/3: Την αντίθεσή τους στην προοπτική μιας σύνθετης ονομασίας, στην οποία θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγό της, εκφράζουν με γραπτή δήλωσή τους 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, πριν αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δηλώνει ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να συγκληθεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να συζητηθεί το θέμα.

19/3: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλείνει οριστικά το φάκελο της προσφυγής της Επιτροπής κατά της Ελλάδας για το οικονομικό εμπάργκο στην ΠΓΔΜ.

22/3: Κείμενο - δήλωση, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία, υπογράφουν 19 βουλευτές της ΝΔ.

8/4: H κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.

17/4: Υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Σάιρους Βανς, αρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Σάιρους Βανς δηλώνει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στις αρχές Ιουνίου.

18/4: Τη θέση πως δεν υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού στο ζήτημα της τελικής ονομασίας της χώρας του εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπομιρ Φερσκόφσκι, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη. Επίσης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουριέρ», ο Φερσκόφσκι δηλώνει ότι «μετά την πρόσφατη αμοιβαία αναγνώριση Σκοπίων - Βελιγραδίου, το σχέδιο για το μοίρασμα της Μακεδονίας μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, είναι πλέον παρελθόν».

25/9: Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, με Υπουργό Εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο

30/9: Οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θα συνεχιστούν στα τέλη Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν αναμένει μια ταχεία λύση των ζητημάτων που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών. Δηλώνει ότι θα χρειαστεί καιρός για να κατευναστούν τα εθνικιστικά πάθη στην Ελλάδα και να ακουστούν τα επιχειρήματα της «Μακεδονίας», η οποία προτείνει να χρησιμοποιεί το όνομά της στον ΟΗΕ, αφήνοντας την Ελλάδα να χρησιμοποιεί ένα άλλο όνομα που να τη βολεύει. Τονίζει, όμως, ότι το πρόβλημα του ονόματος δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων.

2/11: Η ΠΓΔΜ υποστηρίζει την ιδέα να ηγηθεί η Ελλάδα της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, διότι, ως η μόνη βαλκανική χώρα - μέλος της Ε.Ε, έχει αυτό το δικαίωμα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νάσα Μπόρμπα» του Βελιγραδίου. Τέλος, σημειώνει ότι η ενδιάμεση συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας για τα Σκόπια, διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους και παραδέχεται ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι διεθνώς καθορισμένα και απαραβίαστα.

5/12: «Πολιτισμένη και θαρραλέα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ την ενέργεια του Κώστα Σημίτη να συναντηθεί μαζί του στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα, διευκρινίζοντας ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση, με πολιτικό όμως περιεχόμενο. Τέλος, μεταφέρει τη θέση του έλληνα πρωθυπουργού ότι το πρόβλημα γύρω από το όνομα δεν οδηγεί πουθενά και καλό θα είναι να γίνουν και από τις δύο πλευρές υποχωρήσεις για να επιτευχθεί λύση.

1997
31/1: Τη διευθέτηση της διένεξης Ελλάδας - ΠΓΔΜ προαναγγέλει επίσημα στη Βουλή ο υπουργός εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, δηλώνοντας ότι το θέμα θα κλείσει και ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση, όταν διαπιστώνει ότι μια λύση είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος, πρέπει να την υιοθετεί και να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Ως πιθανές εξελίξεις αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κατοχυρώσει στη γειτονική χώρα το όνομα «Μακεδονία» ή -στην καλύτερη για την Ελλάδα περίπτωση- θα την αναγνωρίσει με σύνθετη ονομασία. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά την πιθανότητα σύνθετης ονομασίας, υπέρ της οποίας τάσσεται ο ΣΥΝ, ενώ το ΔΗΚΚΙ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε λύσεις αντίθετες προς τα συμφέροντα της χώρας. Τέλος, ως προκλητική πρόβα παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει τη θέση της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ.

7/2: Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μιλτιάδη Έβερτ στη Βουλή, ο Κώστας Σημίτης δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας, ότι εφαρμόζεται η ενδιάμεση συμφωνία και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ανεύρεση ονόματος κοινής αποδοχής, το οποίο όμως δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Αναφερόμενος σε όσα είχε προ καιρού πει για το ίδιο θέμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι ο ΥΠΕΞ πάντα είχε άλλη εκτίμηση για την ενδιάμεση συμφωνία, πράγμα που ποτέ δεν έκρυψε.

1998
4/3: «Μακεδονία των Σκοπίων» αποκαλεί την ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, γεγονός που επικρίνεται έντονα από τη ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ. Ο όρος «Μακεδονία των Σκοπίων» ήταν η τελευταία προσφορά πριν από μερικούς μήνες της ελληνικής πλευράς, στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης για το όνομα. Η προσφορά είχε γίνει δεκτή από τους μεσολαβητές, αλλά απορρίφθηκε από την πλευρά των Σκοπίων.

25/6: Σε ομιλία του στην πόλη Στιπ της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η χώρα του δε θέλει το μονοπώλιο του ονόματος «Μακεδονία», διότι, όπως λέει, υπάρχουν μακεδονικά εδάφη και εκτός των ορίων του κράτους του. Επίσης, ο Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι ενοχλείται από την επιμονή της Ελλάδας να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ και προσθέτει ότι ήδη το 50% των χωρών του κόσμου την έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα, πράγμα που εκνευρίζει την Ελλάδα.

30/8: Ο κεντροδεξιός Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ.

1999
19/2: Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Θεόδωρου Πάγκαλου.

11/5: Με τον ομόλογό του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συναντάται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο του Βαλκανικού Οικονομικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σημίτης δηλώνει ότι το θέμα της ονομασίας θα παραμείνει ως διαφορά στον ΟΗΕ, ευελπιστώντας ότι η στενή οικονομική συνεργασία θα μειώσει βαθμιαία την απόσταση. Από την πλευρά του, ο κ. Γκεοργκίεφσκι δηλώνει ότι η Ελλάδα κατέχει ήδη την πρώτη θέση στους ξένους επενδυτές στα Σκόπια. Ο ίδιος αργότερα ανακοινώνει τη δημιουργία δύο ελεύθερων βιομηχανικών ζωνών, μία εκ των οποίων θα είναι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού ΔΙΠΕΚ (Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρησιακό Κέντρο) και του Γραφείου Ιδιωτικοποίησης των Σκοπίων.

2000
13/4: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές και ο Κώστας Σημίτης αναλαμβάνει εκ νέου την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου.

25/10: Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θέτει ο πρωθυπουργός στον ομόλογό του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών στα Σκόπια. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί νωρίτερα από το περιθώριο των δύο ετών που προβλέπει η διμερής συμφωνία και ζητά από τα Σκόπια να συμβάλουν θετικά στην επίλυσή του. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι αναφέρει ότι η ελληνοσκοπιανή διένεξη για το όνομα περνά σε νέα φάση, με στόχο την επίλυσή της το συντομότερο δυνατόν και κάνει δεκτή την πρόταση του κ. Σημίτη, ότι παράλληλα με τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ασχοληθούν άμεσα και οι κυβερνήσεις, με συναντήσεις των ΥΠΕΞ ή ακόμη και των πρωθυπουργών.

2001
22/2: Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κώστας Σημίτης και Λιούπτσο. Γκεοργκίεφσκι, στο πλαίσιο Άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών στα Σκόπια, εκφράζουν την κοινή θέληση και επιδίωξή τους να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το θέμα της ονομασίας, λέγοντας όμως ότι προς το παρόν θα παραμείνει ανοικτή η διαδικασία διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ.

2/3: Ο Κώστας Σημίτης, απαντώντας στη Βουλή στον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί διπλή ονομασία, αλλά θα αναζητήσει λύση κοινά αποδεκτή και επωφελή και για τις δύο πλευρές.

13/3: Υπέρ μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με σύνθετο όνομα το συντομότερο δυνατό, τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σε συνάντηση που έχει στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος δηλώνει ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι ώριμο για να δοθεί λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την αντιπολίτευση των Σκοπίων.

18/3: Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού, στην Ελλάδα ζουν 962 άτομα με διαβατήριο της ΠΓΔΜ.

9/9: Τη συμβολή της Ε.Ε. και του ύπατου αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα για τη διευθέτηση του ονόματος της ΠΓΔΜ, με μία κοινά αποδεκτή λύση από τις πλευρές Αθήνας και Σκοπίων, ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου στο άτυπο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

2002
1/11: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

22/11: Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, έχει ο Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Οι δύο άνδρες συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη διαδικασία διαλόγου για το όνομα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ.

2003
1/7: Την ενόχλησή της εκφράζει η κυβέρνηση για τη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την ΠΓΔΜ, για την εξαίρεση των αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας το όνομα «Μακεδονία». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, ενώ απέστειλε επιστολή στον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

2/7: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τονίζει ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» αποτελεί ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιήθηκε για τη συμφωνία. Προσθέτει ότι η υπογραφή δεν αποτελεί αλλαγή στο θέμα της ονομασίας και ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση αδράνησε, ενώ ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου καταθέτουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, Παναγιώτης Σγουρίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας, τονίζοντας ότι υπήρξε πισώπλατη υπερατλαντική μαχαιριά.

2004
10/3: Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών τον Πέτρο Μολυβιάτη.

17/3: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

31/5: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης Χάρι Κοστόφ.

11/10: Υπογράφεται συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

22 – 23/10: Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επισκέπτεται τα Σκόπια και μαζί με την ομόλογό του Ιλίντα Μίτρεβα δηλώνουν ότι οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας.

1/11: Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στέλνει επιστολή στον ομόλογό του των ΗΠΑ και υπογραμμίζει ότι πιθανή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία θα ήταν αρνητική εξέλιξη με άγνωστες συνέπειες.

4/11: Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

15/12: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο σοσιαλδημοκράτης Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

2005
8/4: «Republika Makedonija - Skopje» η νέα πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

19/4: Η ΠΓΔΜ απορίπτει την πρόταση, την οποία η Αθήνα στήριξε ως βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

16/9: Αδιέξοδο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διαπιστώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

21/9: «Η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ περνάει και από την Ελλάδα», υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

8/10: Νέα πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ προβλέπει τη χρήση της ονομασίας «Republika Makedonija - Skopje» μόνο στις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς θα αναφέρεται ως «Republika Makedonija» (στη λατινική γραφή) έως το 2008 και αμέσως μετά θα αναφέρεται με το συνταγματικό της όνομα: «Republic of Macedonia» (στην αγγλική και μεταφρασμένο, ενώ η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» μόνο με κάποιο επιθετικό προσδιορισμό ως τοπωνύμιο εντός της δικής της επικράτειας. Η πρόταση απορρίπτεται και από τα δύο μέρη. «Απαράδεκτη» την χαρακτηρίζει η Αθήνα. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν ενημερώθηκαν.

14/10: Ντροπή για την Ελλάδα να μπλοκάρει τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, λέει ο Ν. Μπερνς.

17/10: Η Ε.Ε. δίνει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΠΓΔΜ.

27/10: «Ευχαριστώ» Μπούτσκοφσκι σε Μπους για την αμερικανική στήριξη, και επί της ονομασίας.

2006
15/2: Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, στη θέση του Πέτρου Μολυβιάτη.

24/3: Τις πάγιες θέσεις τους υποβάλουν Καραμανλής και Μπούτσκοφσκι για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

19/4: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Βλάντο Μπούτσκοφσκι στα Σκόπια έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα τις διμερείς σχέσεις.

18/5: Θέμα σλαβόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα ανοίγει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Οι δηλώσεις του ήρθαν σε απάντηση της απόρριψης της ύπαρξης σλαβόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα δια στόματος Κάρολου Παπούλια, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωκοινοβούλιο.

27/8: Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναλαμβάνει ο κεντροδεξιός Νίκολα Γκρούεφσκι.

23/9: Ημίωρη συνάντηση γνωριμίας, στο περιθώριο της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι, αντίστοιχα. Μοναδικό «αγκάθι» η ονομασία, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

29/11: Ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έως το 2008 προαναγγέλει ο αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

28/12: «Μέγας Αλέξανδρος» ονομάζεται το αεροδρόμιο των Σκοπίων, με απόφαση της κυβέρνησης. Αντιδράσεις στην Αθήνα.

2007
19/9: Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει και πάλι την πρωθυπουργία, με Υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη

20/9: Ο Καναδάς αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης.

25/9: Πρόκληση των Σκοπίων στον ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, Σερτζάν Κερίμ, που προέρχεται από την ΠΓΔΜ, αναφέρει σε προσφώνησή του τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

1/10: 118 χώρες (το 61% των μελών του ΟΗΕ) έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

7/10: Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των Σκοπίων, ο Μάθιου Νίμιτς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις».

14/10: Με βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ απειλεί τα Σκόπια η Αθήνα, αν δεν συναινέσουν σε σύνθετη ονομασία.

27/10: Αντίθετη η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε λύση σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το «Έθνος της Κυριακής». Το 68,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα συμφωνούσε με μια σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

1/11: Κριτήρια για την ονομασία της ΠΓΔΜ δίνει στις δύο πλευρές ο Μάθιου Νίμιτς. Θα επισκεφθεί σύντομα Αθήνα και Σκόπια.

3/12: Στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

5/12: Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Νέος γύρος επαφών από τον Ιανουάριο, δηλώνει.

20/12: Ασύνδετα ζητήματα η ονομασία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνει η ΠΓΔΜ.

31/12: Οι αρχές της ΠΓΔΜ απαγορεύουν σε ελληνικά μεταγωγικά C-130 να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της. Δια μέσου Βουλγαρίας η πτήση.

2008
1/1: Με διαβατήριο από σήμερα οι έλληνες πολίτες στην ΠΓΔΜ.

20/1: «Συναισθηματικό» και «ψυχολογικό» το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

21/1: Συνάντηση Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Οχρίδα.

23/1: Απόσταση τηρεί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

12/2: Συνάντηση Ράις - Μιλόσοσκι στην Ουάσιγκτον. Προσπάθεια της ΠΓΔΜ για αποσύνδεση της ονομασίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

14/2: Για ΠΓΔΜ και Κόσοβο συζητά η Ντόρα Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις.

19/2: Σύνθετη ονομασία προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τα Σκόπια κατά τις διαπραγματεύσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Επεισόδια νεαρών έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.

20/2: H Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ.

21/2: Το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. Την τελευταία ονομασία συζητά η Ελλάδα.

22/2: Αποδεκτή λύση ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ΠΓΔΜ.

24/2: «Ναι» των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς. Αποδεκτές από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας - Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).

25/2: Κατά της διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπέρ του βέτο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσις».

27/2: Πιέσεις της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συλλαλητήριο στα Σκόπια.

29/2: Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για την ονομασία. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση Μπους - Σέφερ στον Λευκό Οίκο.

29/2: «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή. Μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε για την ΠΓΔΜ ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

1/3: Άκαρπη η συνάντηση Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της. «Παραμένει το χάσμα Αθήνας - Σκοπίων» δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

3/3: Την Αθήνα επισκέπτεται ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και στους δύο συνομιλητές του εκφράζει το ενδιαφέρον του να υπάρξει λύση στο «όνομα» μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 2 Απριλίου.

5/3: Παραμένει το χάσμα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το «όνομα», μετά την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια. Δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, από το ΛΑΟΣ και από Μακεδονικές οργανώσεις

6/3: Το πρώτο βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

7/3: Πιέσεις των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια ο αμερικανός απεσταλμένος Νταν Φριντ.

13/3: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι. «Ειλικρινή και ανοικτή» χαρακτήρισε τη συζήτηση η κυρία Μπακογιάννη.

17/3: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη, μεταξύ Νίμιτς, Βασιλάκη, Ντιμιτρώφ. O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι απέρριψε τις τρεις εναλλακτικές ονομασίες που πρότεινε προφορικά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: Άνω Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Republika Maκedonja - Skopje (αμετάφραστο).

21/3: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, του ομολόγου της των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Νταβ Φριντ στις Βρυξέλλες και στο σπίτι της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νιούλαντ. Καλό το κλίμα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

25/3: Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.

30/3: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επιδίδει η Αθήνα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση απόσυρση αφίσας που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, απεικονίζοντας παραποιημένη την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του Σταυρού.

31/3: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον αμερικανό πρέσβη την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

2/4: Βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

3/4: Άνοιγμα Καραμανλή στα Σκόπια μετά το βέτο, έντονη δυσαρέσκεια και οργισμένες αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ.

1 σχόλιο:

  1. Στις 2/4/2008 το βετο της Ελλαδος στο Βουκουρεστι για την ενταξη της ΠΓΔΜ ηταν μια τολμηρη αποφαση του Κωστα Καραμανλη, η οποια κακως δεν αναφερεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή